Нови правила за пристигащите от България в Германия са в сила от днес. Те трябва да се регистрират предварително онлайн, по подобие на формуляра, който попълваме от месеци за пътуване до Гърция.

Неваксинираните трябва да представят и отрицателен тест. Негативният тест, направен преди пътуването, не освобождава неваксинираните от 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена най-рано на петия ден, отново с негативен резултат от изследване.

Развълнувалият българското общество зелен сертификат, е система, позната отдавна за Германия. Във Федералната република обаче обръчът около неваксинираните е много по-затегнат. В две провинции вече дори собственици на хранителни магазини могат сами да решат дали неимунизираните имат право да влязат в обекта им.

Зеленият сертификат в Германия е познат като 3Г модел. Той се изисква за всички обекти на закрито. Собственици на заведения получиха свобода от местните власти да не допускат неваксинирани, дори и с тест, за да работят на пълен капацитет и без маски.

В провинция Хесен такова решение могат да вземат и собственици на магазини от първа необходимост, но на този етап те не предприемат такива действия.
На този фон нормалността започна да се завръща. Първите къщички от емблематичните за Германия коледни пазари вече изкушават преминаващите покрай тях.

Над 66% от населението в страната е напълно ваксинирано. Броят на новозаразените расте, но процентът на пациентите в интензивни отделения остава нисък.