С тържествена церемония в Кремъл утре Владимир Путин ще обяви анексирането на четири области в Източна Украйна. Те представляват около 15 процента от територията на страната.

След заявката на президента Румен Радев, че България няма как да признае анексирането, партиите също определиха допитванията като фарс.

От ГЕРБ също обявиха позицията си относно анексираните територии:

„Референдуми, които никога няма да се съгласим да бъдат признати. Те са невалидни, незаконни и това е фарс“, обяви Бойко Борисов.

От „Продължаваме промяната“ се обявиха за териториалната цялост на Украйна:

„Недопустимо е 2022 година суверенна държава да бъде ощетявана от съседите си и с военни мерки да бъдат анексирани територии от нея“, коментира Даниел Лорер.

Стефан Тафров от „Демократична България“ обясни, че за България е от особена важност да допринася систематично за единството на ЕС и НАТО по въпроса с Украйна и въпроса с руската агресия там.

На 180 градуса е позицията на „Възраждане“ относно европейските санкции. Прочитът им за референдумите в анексираните украински територии е по-различен, но също признаха, че е нарушено международното право.

„Ако България държи да не признава тези референдуми, трябва веднага да оттегли признаването на Косово. Защото това е същият случай“, заяви Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че България трябва да е лоялен член на НАТО.

БСП и ДПС запазиха мълчание по темата.