През последните дни подготовката за преговорите за брекзит беше белязана от спорa за съдбата на британската отвъдморска територия Гибралтар. Казусът се оказва един от един от многото сложни въпроси, които трябва да бъдат решени през следващите две години преди официалното напускане на Великобритания на Европейския съюз.

Спорната територия, която е в най-южната част на Пиринейския полуостров, е британско владение от XIX в. През 1713 г. тя е отстъпена от Испания с договор и от тогава е причина за спорове между двете държави.

Снимка: Reuters

Населението на Гибралтар е 32 000 души, като голяма част от тях учат и работят в съседна Испания. Хиляди хора ежедневно прекосяват границата в двете посоки, за да работят, учат и търгуват.

Огромна част от икономиката на Гибралтар, който не е част от Митническия съюз на ЕС, се движи благодарение на компании за онлайн залози, застрахователни и финансови дружества, за които ниските данъци и териториалния достъп до европейския единен пазар са привлекателни.

Какъв е спорът

Миналата седмица Европейският съвет представи „насоките на преговорите” за брекзит. Силната обществена дискусия беше предизвикана от предложението Испания да има правото да наложи вето на бъдещи търговски споразумения между ЕС и Гибралтар.

Позицията на Великобритания

Част от местните жители на Гибралтар, които са британски граждани, се притесниха за суверенитета на територията. Според тях Испания може да използва случая, за да преговаря за нейния статут, въпреки волята на по-голямата част от населението там, което иска Гибралтар да остане британски.

Според външния министър на Великобритания Борис Джонсън статутът на територията няма да се промени без изричната подкрепа и одобрение на местното население и на Обединеното кралство.

Гибралтар не е за продан и не може да бъде изтъргуван в преговорите за брекзит”, заяви Джонсън пред британския в. „Телеграф”.

Някои от привържениците на напускането на Великобритания на ЕС дори направиха паралел между ситуацията с Фолклендските острови през 1982 г. Според бившия лидер на консервативната партия Майкъл Хауард премиерът Тереза Мей ще прояви решителност и ще защити Гибралтар, както предшественичката ѝ Маргарет Тачър е направила с островите.

Мей, от своя страна, обеща да работи за това да осигури възможно най-добрия изход от преговорите за брекзит за Гибралтар.

Снимка: Reuters

Позицията на Испания

Испания няма да спре да претендира за правото на суверенитет над Гибралтар, смята испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал. 

Още при провеждането на референдума за брекзит през юли миналата година външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо намекна за „формула за съвместен суверенитет – с испанския флаг над Скалата“ (една от най-известните природни забележителности в Гибралтар – б. ред).

Засега испанското правителство заяви, че границата с Гибралтар ще остане отворена. След като Великобритания напусне единния пазар на ЕС и преустанови свободното придвижване на хора от другите страни членки обаче, ще е необходимо компромисно споразумение по казуса.

Използвани са материали на БТА