На границата между земната атмосфера и Космоса ефирно сияние крие улики как времето на нашата планета взаимодейства с космическото време. Това е новият експеримент на НАСА за изследване на атмосферните вълни – AWE.

Снимка: btvnovinite.bg

Той изучава вълните, преминаващи през тези цветни ленти на светлина, известни като Въздушно сияние. Вълните възникват, когато драматични метеорологични явления като гръмотевични бури, урагани и торнада избутват въздушни джобове нагоре, преди гравитацията да привлече въздуха обратно надолу.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези вълни във въздуха се наричат атмосферни гравитационни вълни. Въпреки че обикновено са невидими за човешкото око, понякога е възможно да се забележат като различни форми в облаците. Докато атмосферните гравитационни вълни се движат нагоре, тези могат да растат и да достигнат чак до околоземното пространство.

Снимка: btvnovinite.bg

Там те допринасят за космическото време – обменът на енергия между Слънцето и Земята, който може да наруши сателитите заедно с навигационните и комуникационните сигнали, които преминават през този регион.

Експериментът AWE е прикрепен към Международната космическа станция.

Така учените могат да наблюдават тези вълни по целия свят, като уредът отчита колебанията в яркостта на въздушното сияние, докато вълните преминават през него.