70% повече ще са секциите зад граница на 11 юли в сравнение с изборите на 4 април, обявиха от Министерството на външните работи.

Общо те са 784 в 68 държави-най много са във Великобритания - 135.

Следвана от Федерална република Германия със 117 и Турция със 112 секции.  В Обединеното кралство, където през април имаше огромни опашки, увеличението е четири пъти, а в съседката ни 3 пъти. На 110 места по света сънародниците ни ще могат да гласуват в дипломатичeски и консулски представителства.

Всички секции ще бъдат обезпечени с бюлетини.

Най-голямата въпросителна обаче е свързана с логистиката на машините, които трябва да бъдат транспортирани от външното ни ведомство.

Изборите на 11 юли ще бъдат безпрецедентни като обем, обявиха от Външно. Министерството ще трябва да изпрати над 400 души за членове на СИК зад граница. А  5 800 български граждани доброволно ще се включат в провеждането на вота

„Предизвикателствата от една страна са намирането на хора и запълването на секционните избирателни комисии, както повечето от вашите зрители знаят, те ще бъдат 135  във Великобритания, а друго предизвикателство е, че нямаме почти никаква информация за машините  - ще има ли машини, кой ще отговаря за машините, как ще бъде гарантирана сигурността на машините? ", каза Асен Цветански , доброволец.

Шест и половина милиона лева е бюджетът за изборите. Според работната група във външното ни министерство парите ще покрият транспортните и логистичните разходи по разкриването на 784 секции зад граница.  Книжата и машините ще бъдат изпратени с дипломатическа поща. Засега за външно не е ясен броят на устройствата за чужбина. До откриването на първата секция в Нова Зеландия остават 465 часа.

"След четвъртък ще е изключително притеснително - не само ще изпратим но в срок да бъдат 24 часа преди изборите МВнР“, коментира Калин Анастасов, зам.- председател на работна група "Избори".

Техническото обслужване в задграничните секции ще става по договор с доставчика „Сиела“, обясниха от ЦИК.

"Ние имаме намерение в секции с повече гласоподаватели да сложим по 2 устройства. Над 300 ще бъдат секциите за гласуване в чужбина", каза Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Има обаче и 10 секции, разкрити автоматично, на места, в които вече няма българска общност, но законът задължава да се разкрие секция.

"Най екзотичното място е Доминиканска република - с 40 заявления ще трябва да изпратим изцяло членове на СИК. Това е сериозна логистична операция“, заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, председател на работна група "Избори".

Наши сънародници предвидливо са изпратили заявления, че ще гласуват по гръцките острови и там секции ще има.