Основният проблем на блокираните момчета от футболен отбор и треньора им в Тайланд е липсата на сигурен начин да бъдат изведени от пещерата. Това разказа в предаването „Тази събота” по bTV журналистът Панчо Благоев, който живее в Тайланд.

„Разбира се, децата се държат в неведение. На тях им е обяснено, че трябва да се научат да плуват”, допълни той. По думите му това е един от основните варианти, който обаче може би ще отпадне със смъртта на водолаза, който загина вчера по време на спасителната операция.

„Самата пещера е дълга около 5 км, от които децата трябва да преплуват първоначално около 130 м, след това нови 400 и след това кратък отсек от маршрута, който обаче е дълбок 5 м. Затова се търсят алтернативни варианти за извеждането им”, заяви Благоев.

Той допълни, че прогнозата за уикенда е за много тежки валежи. Водолазите казват, че изпомването на водата е безперспективна опция за справяне с проблема, още повече че тепърва ще започва да вали, и то много сериозно, отбеляза Благоев.

Затова вторият вариант, който се оказва най-вероятен, е да се търси комин в самата пещера над децата, по който да бъдат изведени. Експерти непрекъснато обхождат района и медии съобщават, че е намерен такъв комин, като разстоянието от върха на пещерата до децата е 100 – 200 м. До този момент от тези комини, които бяха известни, най-краткият път до децата беше 800 метра, посочи журналистът.

„Много хора обвиниха треньора, че е завел момчетата по това време в пещерата. Всъщност те имат традиция, когато дойде нов член на отбора и на място в пещерата записват името на новия член. Точно в този момент започва невероятен порой, водата нахлува, те бягат от нея и навлизат на повече от 4 км навътре”, каза още той.