Двама българи бяха задържани по подозрение, че са извършили жестоко убийство в Крит. Жертвата е местен кардиолог, а задържаните са българската му съпруга и наш полицай. Според гръцките власти преди дни той е пътувал от България до Крит, за да извърши убийството.

Петър Анастасов, който е представител на българската общност на Крит, разказа за bTV какви са настроенията на острова към българите след престъплението.

По думите му такива случаи връщат с години назад малката общност, която се опитва да се интегрира от десетилетия на острова.

Жестокостта на престъплението пък е променила отношението към българите.

Анастасов разказа, че е отишъл да поднесе съболезнования на семейството на жертвата и наоколо са се чували реплики като: „Всички да се омитат от тук, да си обират багажа, да не се случи нещо“, „Ако това беше в еди-кое си село, досега всички щяха да са избити“. Това малко или много води до притеснение, все пак там остават да живеят българи, каза Анастасов.

Обвинените българи
Снимка: bTV

Той посочи, че не познава лично нито жертвата, нито съпругата му и това, което знае, е от други хора. Те живеели в доста отдалечен край на острова с малки населени места, българката не е работела след сватбата, водела охолен начин на живот. Говори се, че е била домашна помощничка на семейството на кардиолога и той се е развел заради нея. Говори се и за богатство, за 7-цифрени суми.

Вижте във видеото какво още разказа Анастасов: