Зимните бури и арктическото застудяване оставиха без ток и отопление милиони домакинства в американския щата Тексас в средата на месеца. Ледът и снегът се стопиха, но засегнатите от зимното бедствие получиха и втори удар – сметки за ток, които са десетки или даже стотици пъти по-високи от нормалното.

Причина и за оставането на тъмно в студа, и за шока от фактурите след него е комбинацията от свръхлиберализирания енергиен пазар в щата и спорните действия на регулаторните органи в кризисния момент, отбелязват в свои пространни материали по темата Националното обществено радио на САЩ, Ен Би Си и ред други медии зад Океана.

Скандалът с високите сметки вече доведе до оставки и разследвания и вероятно няма да стихне скоро.

Независимият щат

Тексас произвежда и консумира повече ток от всеки друг щат, но е единственият в континенталната част на САЩ, който има самостоятелна електроснабдителна мрежа, предназначена да запази енергийната система на щата независима и изолирана от другите пазари.

По този начин се избягват федералните регулации и надзор, но изолираната мрежа създава един огромен проблем – по време на извънредни климатични събития като тази зимна буря, Тексас не може да черпи електроенергия от други мрежи, ако има недостиг. В същото време дерегулацията на пазара позволява на операторите да определят цената на киловатчас според търсенето – нещо много хубаво при нормални атмосферни условия и много лошо при природни аномалии и свръхконсумация.

Снимка: Reuters

Това остави близо 4,4 млн. домакинства без електричество, а неопределен брой от тях бяха шокирани да получат сметки в размер на хиляди долари, в някои случаи дори над 15 000 долара за месец.

Производството и снабдяването с електроенергия в щата се управлява от Съвета за електрическа надеждност в Тексас (ERCOT) и зависи почти изцяло от собствените ресурси.

Цената като единствен механизъм за управление

За разлика от други оператори на електрически мрежи в САЩ, ERCOT няма пазар на капацитет, а именно гарантирани плащания към оператори за определен период, за да се осигурят нуждите от електроенергия през идните години. Търговете на пазара на капацитет в повечето щати определят какви такси ще получат производителите на ток, за да направят продукцията си достъпна за мрежовите оператори за три години напред. Производителите получават заплащане дори ако договореното количество енергия надхвърля нуждите на потреблението.

Снимка: Reuters

Липсата на такъв механизъм в Тексас затруднява справянето с извънредни събития като ниските температури през изминалия месец. Вместо това регулаторите в щата се опитват да подсигуряват надеждността на електроснабдяването чрез схеми за по-високи цени за мощности, действащи в моменти на недостиг и по този начин да стимулират производителите да инвестират в по-висок капацитет, като междувременно намаляват потреблението.

Този подход обаче може да доведе до повишаване на цените за крайните потребители, а вече сме свидетели, че това е възможен сценарий.

Евтиното излезе златно

Най-силно засегнати от подобни проблеми в бъдеще са жителите с планове за променлива мощност. Такива планове налагат различни цени за електричество в зависимост от това колко търсене има. Колкото повече търсене, толкова по-висока е цената.

Плановете с променлива тарифа са примамливи за много хора, защото цената на електроенергията често е ниска при нормални метеорологични условия, но при температурите под нула, както през последните седмици, цената на едро скача рязко.

Снимка: Reuters

Според Американската администрация за енергийна информация средната цена на електроенергията в щата през зимата е около 12 цента за киловатчас, но Комисията по комунални услуги в Тексас е позволила тази цена да се повиши до 9 долара за киловатчас по време на мразовитите дни през последните седмици и това доведе до апокалиптично високи сметки за някои домакинства.

Нещо повече – след първоначалния скок до тавана от 9 долара, цената на свободния пазар пада до 1,2 долара. Комисията обаче взема решения да я задържи на най-високото ниво, тъй като според нейните експерти само с високата цена може да се ограничи потреблението до нива, които поразената от студа мрежа може да поеме.

Снимка: Reuters

Липсата на нормална комуникация на това решение води до разгромяващите по размер фактури, а и до подозрения, че енергодружествата са се възползвали от ситуацията с цел печалба, вместо да защитят интересите на потребителите си като ги информират за ставащото.

Вятърът не им е виновен

Електричеството в Тексас се произвежда от природен газ, въглища, ядрена енергия и малка част от възобновяеми източници. Зимната буря обаче предизвика трудности за всички източници на енергия – например, вятърните турбини и газовите източници замръзнаха.

Почти веднага след като лошите метеорологични условия обхванаха Тексас и оставиха милиони жители без електричество, политици обвиниха възобновяемата енергия за случилото се.

Медии като „Фокс Нюз“ побързаха да пренасочат вината за цялата каша от администрацията на губернатора републиканец Грег Абът към ВЕИ инсталациите.

Според експерти обаче това не е така, защото възобновяаема енергия обхваща само 10 процента от електроснабдителната система на щата и забавеното ѝ производство през последните седмици е изиграло съвсем малка роля в оформянето на кризата.

Снимка: Reuters

По данни на Съвета на вятърната енергия в Тексас с помощта на източниците на възобновяема енергия са произведени между 4 415 и 8 087 мегавата в пиковите часове от началото на бурята.

За разлика от тях, „топлинният флот“ на държавата – добивът на природен газ, въглища и производството на ядрена енергия - е намалял значително повече, което е довело до недостиг от 30 000 мегавата, казва съветът.

Представители на ERCOT посочват като основна причина за прекъсванията на елетроснабдяването проблеми на производителите, използващи природен газ, оборудването и инфраструктура, които не са проектирани да издържат на толкова ниски температури.

Енергийният съвет отнесе мощни критики за това, че буквално от години е неглижирал въпроса за готовността на цялата система за екстремни температури. Когато основните трасета паднат, заради законодателството следва верижна реакция, която неминуемо надува цените до нивата, които видяхме.

Един много скъп урок

Членовете на ERCOT вече депозираха оставките си, а на различни нива започна разследване на целия сюжет с цената на тока в Тексас. Назначените от губернатора експерти тепърва ще отговарят за решенията си, а се търсят и механизми да се помогне на поне част от хората, получили стократно по-високи сметки.

Целият случай даде повод на много от критиците на либерализацията на енергийния пазар отново да призоват държавите да се откажат от идеята. В това число – и у нас, където фирмите вече купуват ток на пазарен принцип, а от лятото се очаква този процес да започне и при домакинствата. Бизнесът вече усети един „токов удар“ в края на миналата година, когато в един момент електроенергията на българския свободен пазар беше най-скъпа в ЕС.

Случилото се с хиляди потребители в Тексас е показателно за това, че, за да можем да се възползваме от ползите на свободния пазар (конкуренция между участниците, изчезване на непазарните компоненти и т.н.), са нужни две изключително важни условия – регулатори с нужните политическа воля и инструменти за пресичане на злоупотреби и потребители, които могат адекватно да преценят условията, които различните участници им предлагат.