„Ето така изглежда глобалното затопляне” – с тези думи телевизионен екип показа скрийншот от последната си експедиция, на който се вижда умираща от глад полярна мечка.

Мечката е изключително слаба, като козината ѝ виси от тялото и животното влачи задните си крака. Тя е била забелязана на островите Бафин край Канада.

Един от операторите разказа пред „Нешънъл Джиографик” сблъсъка им с умиращото животно. „Стояхме там и плачехме. Снимахме и сълзи се стичаха по бузите ни”, споделя мъжът.

Екипът е искал да се намеси, но не са разполагали с подходяща храна за животното, нито с пистолет с упояващи стрели, за да я приспят. Затова решили да продължат да снимат, „за да не умре напразно” бялата мечка.

„Когато учените казват, че мечките са изчезващ вид, искам хората да знаят как изглежда това. Мечките ще умрат от глад. Така изглежда умираща от глад мечка”, казва операторът.

Заради глобалното затопляне и топенето на полярните ледове, естествената среда на белите полярни мечки изчезва. Те се изхранват с лов на тюлени, но с отдръпването на ледовете храната им изчезва.

В миналогодишно изследване на Европейския геонаучен съюз топенето на полярните шапки е посочено като водеща заплаха за полярните мечки.