След избори сред гласоподавателите, подкрепили губещия кандидат, често се наблюдава период на тревожност и депресия. Водещ психотерапевт, цитиран от Нюзмакс Хелт, дава съвети за справяне с подобни състояния.   

Сред физическите и емоционалните реакции на избиратели, чиито кандидат се е провалил, са гадене, сърцебиене, шок, силна тъга и дори страх, обяснява лицензираният психотерапевт Дейвид Кеслър. 

"Чувствата са сравними с тези при загуба на близък или след преживяна злополука", казва експертът.  

"Ако имате чувството, че сте в кризисна ситуация, приемете, че подобно усещане е напълно нормално. Дайте си време да осмислите случилото се. Не бързайте и не се принуждавайте да продължите напред”, препоръчва терапевтът.

„Проявете търпение към самите себе си. Не критикувайте и не осъждайте нито самите себе си, нито другите за случилото се”, допълва той.

Експертът подчерта, че краят на света не е настъпил, дори в момента да се чувствате така, сякаш е дошъл. Това е ирационален мисловен процес, който Ви заблуждава, че нещата са по-лоши, отколкото са в действителност. Напомняйте си, че още сте живи, дишате и ще намерите начин да се справите със ситуацията, се казва още в съветите. 

Препоръчва се на този етап да се ограничи максимално времето, което отделяте за телевизионни новини и общуване в социалните мрежи. 

„Направете списък с нещата, които ще Ви накарат да се почувствате по-добре, и започнете да ги вършите. Отидете например на кино, фитнес или на църква, срещнете се с близки или приятели”, изтъква терапевтът. 

Ако пък въпреки всичко усещате, че депресията пречи на обичайните ви функции, потърсете помощ от квалифициран специалист, отбелязва БТА.