Макар да са млада държава на няма два века и половина, Съединените щати имат най-стабилната политическа система. От 1845 г. до днес изборите за президент се правят по един и същи начин, независимо от събитията в страната или в света, във вторника след първия понеделник на ноември.

За държавен глава може да бъде избран всеки американец навършил 35 години, роден на територията на Съединените щати и живял в страната през последните 14 години.

За целта или трябва да спечели първичните избори и партийната номинация, или да бъде подкрепен от инициативен комитет и да съумее да набере стотици милиони долари дарения за кампанията. Вотът не е пряк. Американците гласуват за своя фаворит в родния си щат, но изборът се прави от Федерална избирателна колегия.

В нея всеки щат разполага с толкова гласове, колкото представители има общо в двете камари на Конгреса. Един щат може да има най-малко трима представители в Избирателната колегия, тъй като конституцията му дава право на двама сенатори и най-малко на един представител в зависимост от населението си. Най-големият щат – Калифорния, има 54 членове в Избирателната колегия.

Който кандидат спечели в даден щат, всички гласове от този щат след това отиват за него на принципа „Всичко за победителя”. Това позволява аномалията да спечели кандидатът с по-малко номинални гласове, както се случи през 2000 г.

Тогава кандидатът на демократите Ал Гор получи 50 999 897 гласа, а Джордж Буш – 50 456 002, или с над половин милион повече. В избирателната колегия обаче резултатът беше 271 срещу 266 за кандидата на Републиканската партия.

Избирателната колегия е от общо 538 членове, като за избор на нов държавен глава са необходими 270 гласа. Тя формално гласува за президент на 18 декември, като членовете ѝ са задължени – по съвест или под клетва в различните щати, да дадат гласа си за кандидата, спечелил в техния щат. До края на декември всички федерални институции трябва да бъдат уведомени за резултата от гласуването на избирателната комисия. А на 6 януари гласовете на избирателната колегия се броят в двете камари на Конгреса.

Тържествената церемония за встъпване в длъжност на новия държавен глава е на 20 януари. Всяка година по това време президентът произнася и речта „За състоянието на съюза”.

Повече от половината граждани на САЩ смятат съществуващата в страната система за избор на кандидати за порочна. Според социологическо проучване на „Ипсос“ по поръчка на Ройтерс повече от две трети от тях смятат, че процесът трябва да бъде изменен. 51% от анкетираните са убедени, че системата на първичните избори действа срещу отделните претенденти. 71% от избирателите смятат, че предпочитат кандидатите да бъдат избирани чрез пряко гласуване, а не чрез делегати на партийни конгреси.

27% от анкетираните признават, че изобщо не разбират как системата за избор на кандидат-президенти работи.