Кадри от дрон показват щетите в Югоизточна Турция след силния трус с магнитуд 5,7 по Рихтер, който разтърси страната в неделя и отне живота на девет души.

Три от жертвите са деца. Над 30 души са ранени, като девет от тях са в критично състояние, съобщиха здравните власти в Турция, цитирани от Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

Стотици сгради се срутиха в селата и градовете в югоизточната провинция Ван. Спасителите продължават да търсят хора под развалините.

Междувременно земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин в турската област Маниса. Трусът е бил на дълбочина 7 км с епицентър град Акхисар.

Той се е усетил в Измир, Истанбул и други населени места, информираха местните медии. Властите в Маниса съобщиха, че няма данни за разрушения и пострадали хора.

Снимка: Ройтерс

За последните 24 часа това е втори трус, който разлюля областта Маниса. От около месец насам областта е разтърсвана от трусове от порядъка между 5 и 4 по Рихтер.

Турски сеизмолог прогнозира, че трусовете в областта Маниса, а също и в областта Ван в Източен Анадол, край границата с Иран, ще продължат.