Нови кадри от дрон, заснети в неделя, показват мащабните разрушения на театъра в Мариупол, който пострада при ожесточените боеве за града.

Снимка: Ройтерс

На 25 март местните власти в южния украински пристанищен град, позовавайки се на разкази на свидетели, заявиха, че според тях 300 души са загинали при бомбардировката на театъра на 16 март, пише Ройтерс.

Представители на градския съвет на Мариупол твърдят, че руски въздушен удар е засегнал театъра, в който са се укривали стотици хора.

Снимка: Ройтерс

Русия отрича да е бомбардирала театъра. Кремъл твърди, че руските сили не са се насочили към цивилни граждани, след като на 24 февруари Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

В изявление на кметството на Мариупол от 28 март се казва, че близо 5000 души, включително около 210 деца, са били убити в града, откакто руските сили са го обсадили.

Снимка: Ройтерс

Не е ясно как кметството е изчислило броя на жертвите от продължилите един месец руски бомбардировки, които опустошиха града и оставиха десетки хиляди жители без ток и с малко запаси.

Около 140 000 души са напуснали Мариупол на Азовско море преди началото на руската обсада, а 150 000 са напуснали града след това, като 170 000 души все още са там, според данни на кметството, които Ройтерс не можа да провери независимо.