Президентът на Чечня Рамзан Кадиров преди дни публично обяви, че е отишъл в Украйна, за да се срещне с бойците от своите специални сили, които се бият на страната на Русия във войната. Украински политик даже обяви награда за главата му и малко по-късно лидерът съобщи, че се е прибрал в родината си. Разследване на „Украинская Правда“ обаче поставя под сериозна въпросителна дали въобще Кадиров – един от най-близките до Владимир Путин хора, е стъпвал на украинска земя по време на конфликта.

На 13 и 14 март той публикува в „Телеграм“ серия видеа, в които твърди, че е на различни точки на броени километри от Киев. Украинското издание обаче цитира свои източници от службите, според които и двата използвани от Кадиров мобилни номера не са се свързвали към местната мобилна мрежа (която в голямата си част работи).

Журналистите от „Правда“ обаче са направили и свой експеримент по време на „престоя“ на чеченския президент.

Генерирали проследяващ линк, който показва IP адреса и приблизителното местонахождение на този, който го посети. След това се представили за служители на руската информационна агенция РИА Новости и писали на Кадиров в „Телеграм“ – уж за да консултират с него чернова на свой материал.

Той натиснал препратката и така станало ясно къде съобщава, че се намира устройството му – не до Киев, а в Грозни, Руската федерация.

Не е изключено Кадиров да използва VPN, за да скрие реалното си местонахождение – присъствието му толкова близо до фронта го превръща в основна мишена, а Русия до момента е загубила цели четирима генерали в конфликта.

Илон вече е Илона

Освен бивш бунтовник, съюзник на Кремъл и привърженик на доста консервативен прочит на исляма и произтичащото от него законодателство, Рамзан Кадиров е и един от световните лидери с най-силно собствено присъствие в социалните мрежи. Нерядко той прави бомбастични коментари по въпроси, излизащи значително от границите на поверената му република.

Така преди дни Кадиров написа дълъг пост, посветен на бизнесмена Илон Мъск, който по-рано предизвика Владимир Путин на двубой.

Чеченският президент отбелязва, че шефът на „Тесла“ трябва малко да заякне, преди да се изправи срещу руския президент. Предлага му и конкретни места за подготовка – клуб по бойни спортове, университета на спецназ и държавната радио-телевизионна компания, където да го научат какви са американските методи за черен пиар и за следене на социалните мрежи.

„Ще се върнеш от Чечня съвсем различен човек, Илона, пардон, Илон“, завършва Кадиров.

Мъск специално е поръчал превод на написаното, за да го качи в своя профил. Отговорът: „Благодаря за предложението, но подобна отлична подготовка ще ми даде прекалено голямо предимство. Ако той (Путин – б.р.) се страхува да се бие, съгласен съм да използвам само лявата си ръка – а даже не съм левичар. Илона.“