Противоепидемичните мерки в Гърция остават в сила поне до 5 август. Местните власти разчитат туризмът да се възстанови изцяло догодина, а този август и септември да бъдат по-силни от юли.

Заетите в туризма разчитат на благоприятно развитие на епидемията. Заразените с COVID само за последните 24 часа са над 2700. 

Родена в Русия, след това - живяла дълго в България, а от години - в Гърция, Олга Дасиуди и семейството и имат пекарна. Тя разказва, че градчето преди е било пълно.

„Нямаше хотелски стаи, нямаше място на ресторантите, корабите бяха пълни“, обясни още Олга.

Пекарната й зарежда с хляб много от заведенията в Урнуполи. Казва, че заради коронавируса е свила работата с 60 процента.

„Тази година няма да е по-добре. Много хора смятат да затварят бизнеса - както и ние. Смятаме да затваряме, защото тези две години бяха много тежки“, казва Олга.  

Като нея са и много собственици на ресторанти и хотели. Властта разчита на повече летовници през август

„80% от туристите в тази част на Халкидики са от Балканите и те пристигат с кола. Търсим нови начини, за да ги привлечем“, обясни Теодорос Караоглу,  президент на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Докато в Гърция ситуацията е тревожна, на южното ни Черноморие отчитаме наплив от туристи.

„Когато говорим са туризъм, не бива да разсъждаваме как от България идват на почивка в Гърция. Има много гърци, които искат да видят нашите земи“, смята Георги Лапчев, кмет на Царево.

На среща за сътрудничество на Балканите в туризма кметът на Царево препоръча да наблегнем на културния туризъм заради ценната ни археология.

Формулярът, който в необходим за влизане в Гърция, вече може да се попълва и непосредствено преди пътуването, а не както досега - 24 часа по-рано.