Най-скъпата картина в историята – „Спасителят на света”, изчезна. Тя трябваше да бъде изложена във филиала на парижкия „Лувър” в Абу Даби още през ноември миналата година. Но служители разказаха, че не могат да я намерят, съобщи „Ню Йорк таймс”, цитиран от Би Би Си.

Творбата, дълго смятана за изгубен шедьовър на италианския майстор, беше закупена от анонимен колекционер, който се оказа член на кралското семейство от името на музея в Обединените арабски емирства. Картината е продадена през 2017 г. за рекордните 450 милиона долара.

Снимка: EPA

От френския "Лувър" също не знаят къде е картината. Но оттам още имат намерение творбата да бъде част от знакова изложба по повод 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, предвидена за есента на тази година, във филиала на френския „Лувър“ в столицата на Обединените арабски емирства.

Неясното местонахождение на картината безпокои специалистите по изкуството на великия творец и повдига отново въпроса за нейната автентичност. Експерт дори е изпратил писмо до френския президент, в което засяга именно тази тема.

По данни на френското издание „Журнал  дю  диманш” две фирми са сключили сделка с големи музеи и са изкупили картината и са планирали да я дават под наем за изложби или да я продадат в Близкия изток или в Азия. А според „Ню Йорк таймс” има и още една версия, според която картината може и да е в Европа.

Картината „Сапсителят на света” е единствената от около 20-тина картини на да Винчи, която и до днес се намира в частни колекции. Предполага се, че е нарисувана през 1505 г. Смята се, че е принадлежала на английския крал Карл I.

Снимка: EPA

Историята на продажбите на творбата започва през 1958 г.,  когато е купена на аукцион в Лондон за 60 долара, защото се е смятало, че е творба на един от учениците на Леонардо да Винчи. През 2005 г. отново се появява на пазара и става известна като „изгубеният Леонардо”.

До 2011 се е смятало, че е копие на загубена картина на италианския гений. По-късно изкуствоведи стигат до извода, че тя е дело на самия Леонардо.