Германското правителство даде ход на ратификацията на новото споразумение за фискална дисциплина в ЕС.

Кабинетът обаче се нуждае от помощта на опозицията, за да осигури подкрепата на 2/3 от депутатите в Бундестага.
Министрите от правителството в Берлин одобриха законодателните промени, които ще отразят приемането на бюджетния пакт в германското законодателство.

Канцлерът Ангела Меркел оказа натиск върху останалите страни-членки на Евросъюза да приемат договора, който има за цел да ограничи бюджетните разходи на правителствата и лидерите на 25 държави, включително България, го подписаха миналата седмица. Въздържаха се единствено Великобритания и Чехия.

Още не е ясно кога пактът ще бъде разгледат от германския парламент. За ратифицирането му са необходими гласовете на две трети от депутатите, защото споразумението предвижда международен ангажимент във връзка с правилото за балансирания бюджет.

Фискалният пакт изисква от страните, подписали документа, да внедрят в националните си законодателства „златното правило" за бюджетно равновесие, чието нарушаване ще води до полуавтоматични мерки от страна на Евросъюза.

Договорът има за цел да се избегнат бъдещи финансови и икономически кризи, като ограничава публичния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт на съответната страна.