Най-голямата платформа за споделяне на видеоклипове в света - „ЮТюб“ вече не възприема материали с резолюция 720 пиксела като съдържание с висока разделителна способност (HD).

Така всичко до 720p включително се счита за „Стандартно качество“ (SD) – етикет, който до момента носеха само кадрите с ниска резолюция (били те качени скоро, но с компромисно качество или просто останали от времената, когато нито сайтът поддържаше HD, нито имаше масово с какво да се снима такова видео). 

Въпреки че решението на компанията е изцяло „козметично“, всъщност показва докъде е стигнала технологията, чрез която консумираме мултимедия онлайн.

Защо това е важно?

Новостта на „ЮТюб“ е отражение на реалността – живеем във времена, в които игрални конзоли като Playstation 5 и Xbox Series X определят стандарта на резолюцията на равнище 4K, а вече има смартфони, които спокойно снимат в 8K. На този фон 720p просто не изпъква достатъчно.

Снимка: iStock

Има и друго – 720p е с над от около 15 години и винаги е било някъде на средата между стандартната резолюция и видимо по-добре изглеждащото 1080p (неслучайно наричано Full HD). Интернет компресията допълнително размиваше етикета „HD”.

Минималната резолюция, която „ЮТюб“ вече приема като HD, е от 1080p нагоре, пише „Ноутбук Чек“. За 720p не се променя нищо – единствено няма знак HD. В такъв случай резолюция 1080p и 1440p се смятат за HD, а най-високите поддържани резолюции - 2160p и 4320p, остават непроменени, съответно 4K и 8K.

Все още мнозинство са хората, които гледат видео на 1080p екрани, 4K има добро присъствие основно при телевизорите, а 8K в домашни условия е скъпо удоволствие. Безспорно е, обаче, че по-високата резолюция дава възможност за много по-детайлно изображение при оразмеряване на екрана, т.е. 4K видео ще изглежда по-добре от 1080p такова при едни и същи кадри, гледани на един и същи екран.

Снимка: iStock

Причината е, че при намаляването на резолюцията се „скриват“ голяма част от несъвършенствата, които се виждат в мащаб 1:1. Тук особено важно е, че говорим за поточно видео, което минава през тежка компресия, за да стигне до вас. Колкото повече информация стига до видео платформата, толкова по-малко ще са видимите артефакти в картината, която гледат потребителите.

Системи като тези на „ЮТюб“, „Нетфликс“, HBO и т.н. освен това оптимизират качеството в реално време по начин, който намалява голяма част от изчислителното натоварване за устройствата, които използваме.

С една дума казано – не ви трябва 8K телевизор на цената на кола втора ръка, трябва ви 8K видео, което на сегашния ви телевизор ще изглежда изключително детайлно.

„Ретина“ ли казахте?

Всъщност решението на компанията, собственост на „Гугъл“, подкопава амбициите и новите модели на други технологични компании, които всяка година се хвалят с нововъведенията в своите продукти.

Такъв пример може да се даде с „Епъл“, която в края на 2019 г. пусна своите iPhone 11, а преди няколко седмици – и новия iPhone SE. И двата телефона са с Retina дисплей. Това означава, че гъстотата на пикселите по екрана е над възприетия стандарт в предпечата от 300 точки на инч и не би трябвало човек с нормално зрение да вижда отделни точки.

Снимка: iStock

При тези две (скъпи) устройства, обаче, говорим за реална резолюция не много над 720p, т.е според „ЮТюб“ това вече не са HD смартфони.

Собствениците им може и да не забележат още известно време. В момента „ЮТюб“ ограничава разделителната способност на видеопотоците към смартфоните до 480p, за да намали интернет потреблението по време на кризата с COVID-19.

Това се отнася както за „Андроид“, така и за iOS устройства, използващи приложението. 720p и 1080p остават достъпни, но само през браузър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!