„Ютюб“ блокира канала на телевизията на руската Дума – „Дума ТВ“, която излъчва на живо парламентарните заседания.

Мярката предизвика бурни реакции от страна на руски официални представители, които заявиха, че най-популярната в света платформа за видеосподеляне може да бъде санкционирана за това си действие.

Платформата съобщи днес, че каналът на Думата е премахнат заради нарушаване на Условията за ползване.

„Съдейки по всичко, „Ютюб“ сам си подписа присъдата. Запазете съдържанието си и го прехвърлете на руски платформи. И побързайте“, заяви в чат приложението „Телеграм“ говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Държавният телекомуникационен регулатор съобщи, че е поискал от „Гугъл“ незабавно да възстанови достъпа до парламентарния канал на руския парламент.

„В информационната война, разпалена от Запада срещу страната ни, американската IT компания се придържа към ярко изразена антируска позиция“, заяви „Роскомнадзор“.

Вячеслав Володин, председателят на Думата, заяви, че действията на „Ютюб“ са поредното доказателство за нарушаване на права и свободи от Вашингтон. „САЩ искат да получат монопол над разпространението на информация. Не можем да го допуснем“, каза Володин в „Телеграм“.

След като започна войната в Украйна на 24 февруари, Русия ограничи достъпа до „Туитър“ и водещите платформи на компанията „Мета“ – „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Преди две години руските власти се опитаха да забранят „Телеграм“, който сега руските официални представители широко използват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!