Интернет гигантите „Гугъл“ и „Ютюб“ блокираха съдържание на руската държавна телевизия RT за територията на Украйна.

„Гугъл“, „Ютюб“ и „Фейсбук“ обявиха, че в техните приложения спират и приходите от реклами на руски медии.

Междувременно Европа, САЩ, Великобритания и Канада обявиха нови санкции към Москва - спират достъпа на руски банки до международната финансова система SWIFT.

Решението е на ЕК, Германия, Италия, Съединените щати, Великобритания и Франция.

"ЕС и партньорите му ще работят за отслабване на капацитета на Путин да финансира военната си машина. Сега ще предложа на европейските лидери нови мерки. Ангажираме се редица руски банки да бъдат откъснати от SWIFT. Така те няма да имат достъп до международната финансова система", каза Урсула фон дер Лайен.

Ограничава се достъпът на руската централна банка до европейския пазар. Създава се специална комисия за разследване на имотите и авоарите на руски олигарси на европейска територия.

НАТО също обяви нови мерки. Участват САЩ, Белгия, Германия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Канада, Чехия, Турция, Франция.

Съюзниците изпратиха или одобряват военна помощ като оръжия, боеприпаси и ракети, включително противовъздушна отбрана и противотанково оборудване.

В съобщението на Алианса в социалната мрежа прави впечатление, че България не е сред изобразените страни членки, а днес в Брюксел ще се състои и извънреден съвет по външни работи.