Има множество спорове за границите на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени, преди да предприемем по-нататъшна стъпка. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във връзка с възможностите за разширяване на ЕС в региона.

Председателят на ЕК изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС, и каза, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на Евросъюза, съобщава „Ройтерс”.

Междувременно, председателят на косовския парламент Кадри Весели насрочи за утре вечер дебатите по ратификацията на споразумението за демаркация на границата с Черна гора. Той е на мнение, че по въпроса вече има широк консенсус.

"Ще сложим край на политическите и емоционалните игри и за нашите граждани ще се открият перспективите за членство в Европейския съюз и за визова либерализация. Косово няма да изгуби нито сантиметър от своята територия", каза Весели, цитиран от агенция МИА.

Вчера президентът на Косово Хашим Тачи и черногорският му колега Филип Вуянович публикуваха съвместно изявление, в което призоваха парламента в Прищина да ратифицира споразумението за границата, подписано още през 2015 г.