Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че Турция, която поражда силни безпокойства във връзка с правата на човека и правовата държава, се отдалечава "с гигантски крачки" от ЕС, съобщава АФП.

Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа, посочи Юнкер в реч пред посланиците от ЕС.

Юнкер подчерта, че поддържа "добри отношения" с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но заяви, че го "подозира", че той желае да накара Европа "да каже, че иска да сложи край на преговорите, за да може да натовари с отговорността единствено ЕС, а не Турция".

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които започнаха през 2005 г., се намират сега в мъртва точка, но мнозинството от страните от ЕС не искат засега да направят крачката към официално прекратяване на преговорите, опасявайки се, че това ще предизвика окончателен разрив с един ключов партньор по въпросите за миграцията и борбата с тероризма, отбелязва АФП.

Въпросът е дали трябва да сложим край на преговорите с Турция. Това е чисто теоретичен въпрос, защото във всеки случай за момента няма преговори, посочи Юнкер.

Аз бих искал ние да се държим така, че турците да забележат, че те са тези, тоест "системата Ердоган", която прави невъзможно присъединяването на Турция към ЕС, вместо да падаме в капана, добави той.

Цялата отговорност е на турската страна, подчерта той.

Дипломатическите отношения между Анкара и Брюксел силно се влошиха след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Те се обтегнаха допълнително след референдума през април, който засили пълномощията на президента Ердоган.

Турция предприе безпрецедентни по мащаб чистки срещу предполагаеми привърженици на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за организирането на опита за преврат, отбелязва АФП, като припомня, че над 50 000 души бяха арестувани, а над 100 000 бяха уволнени.