Очаквам предстоящата среща ЕС-Турция във Варна със смесени чувства, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата говориха след края на двудневното заседание на Европейския съвет, предаде БТА.

Юнкер поясни, че количеството на проблемите ЕС-Турция не спира да расте, но европейската страна желае да укрепи сътрудничеството с Анкара. Туск изрази надеждата разговорите с турския президент Реджеп Ердоган да засегнат широк кръг от теми, включително за бъдещето.

Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия. Съседи сме с Турция, трябва да намерим начин да разговаряме открито, добави Туск.

По повод решението на ЕС да подкрепи оценката на Великобритания, че нападението срещу разузнавача Сергей Скрипал най-вероятно е дело на Русия, Туск посочи, че това е възможно най-добрият отговор, на който Общността е способна. Много е трудно да подготвим подобаващ отговор на такова нападение - ние сме съвсем различни от извършителите, ако разбирате какво казвам. В ЕС имаме различни виждания, интереси и традиции в политическото отношение към Русия, не е лесно да бъдем единни и затова оценявам добрата воля, добрия политически инстинкт, добави той.

Юнкер отбеляза, че решението за отзоваването на посланика на ЕС в Москва е "извънредна мярка", каквато досега не е била предприемана. Осъждаме (отравянето на Скрипал - бел. кор.), но каналите за комуникация с Москва трябва да останат открити и в това няма противоречие, коментира той.

Туск добави, че от понеделник "повече от една държава в ЕС" ще предприеме собствени мерки срещу Москва. По неофициална информация около половината от държавите в ЕС предвиждат да върнат свои дипломати, изпратени в Русия, или да прогонят руски дипломати на своя територия. Той изрази личното си удовлетворение, че въпреки преговорите за напускането на Великобритания, ЕС е останал единен и в този случай.