„България не е сама. Европейската комисия и Европейският съюз не са само наблюдатели. Ние сме с България в този труден момент. Искаме енергия да потече към България, към Европа и няма да приемем шантажи”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след среща с премиера Бойко Борисов и комисаря по бюджета Кристалина Георгиева.

„Южен поток може да бъде построен, условията са ясни отдавна. В момента обаче топката е в полето на Русия”, каза още Юнкер.

В силно дружелюбното си изявление той заяви, че познава Борисов "векове" и че му е "скъп приятел".

Българският премиер пък отвърна, че правителството е „за” да се строи газопроводът по европейските правила. „България беше посочена поименно като проблем в „Южен поток”. Считам, че е несправедливо, защото ЕК преговоря от името на шестте страни по трасето. Подготвителните дейности, които касаят издаване на разрешителни, не са спрени. Това изказване от Анкара беше преднамерено и преди да се изчистят темите”, каза Борисов.

Той обяви, че към момента България не е получила официално решение от страна на Русия за спирането на проекта. "В случай че Москва приеме условията от Третия енергиен пакет, още днес може да бъде подновено строителство на „Южен поток”, каза министър-председателят.

"България не е коригиращ фактор в отношенията с Русия и ЕС. Ние ще предприемем и сме предприели всички стъпки, за да гарантираме, че нашите отношения с Русия ще бъдат подобрени. Това не зависи само от ЕС и от ЕК. За танго са необходими двама. Русия е стратигечски проблем, но се надявам да се превърне в стратегически партньор", каза още председателят на Комисията.

Тук Борисов се включи, като припомни, че „ние подкрепяме санкциите, колкото и да са тежки последствията за българския туризъм, стокообмен...”. „Преди 15-20 години югоембаргото, войната в Косово бяха в едната граница. Това ни остави една от най-бедните страни в ЕС. Сега от другата страна са Украйна, Крим и Черно море... И турция със своята иконономическа политика. Това нанася сериозни загуби”, коментира премиерът.

"Аз с много надежда чакам нататъшните подобрявания на отношенията между ЕС, Русия и България, за да имаме икономическа изгода за всички, а не така да се втвърдява обстановката", сподели Борисов.

Европарите потичат

Евркомисарят по бюджета Кристалина Георгиева използва възможността да поздрави Борисов, че е успял в трудни условия да сформира правителство, а след това обяви, че блокираните пари по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) са пуснати.


„Много работа се свърши последните няколко седмици. Още по време на служебното правителство бяха предприети стъпки да тръгнат парите от регионално развитие. Днес след разговора това се потвърди. Очакваме в технически план да продължавт проектите по ОПРР в най-близко бъдеще. В особено такова трудно време, когато бг се оказва потисната с изключително големи потенциални политически и икономически щети, ние, Комисията, чувстваме голяма отгвоорност да работим с България, за да може тя напълно да се възползва с ползите от членството си в ЕС”, каза Георгиева.

Тя допълни, че на срещата са засегнати три въпроса по темата:

- Как да се направи така, че по старите програми да не се загубят пари - тези 4,5 млрд. евро да могат да работят за България;

- Да се гарантира, че по новите програми за близо 16 млрд. евро работата да започне веднага;

- ЕК да продължи активно да съдейства на България, за да е готова да се възползва от инвестиционния план за Европа – „да е първа на опашката, когато той стане реалност”.

Готови за Шенген

Юнкер засегна и темата с влизането на България в Шенгенското пространство, като заяви, че страната ни е готова за това. „Трябва европейците да бъдат запознати с нивото на подготовка на България, за да може възможно най-бързо да влезе в Шенгенското пространство. За мен България не е страна като всяка една друга, аз много държа на нея и съм свързан с нея, имам братски връзки с премиера и ще направя всичко, за да може България да намери своето място, което заслужава в Европа”, обеща той.

„Отдавна сме готови за Шенген и се надявам да не се обвързва единият механизъм за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи с нашата готовност да влезем. Ние и сега го правим като надежден партньор в Шенгенското пространство”, отвърна Борисов.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!