Ожесточени дебати между грузинските депутати заради проектозакон за чуждестранните агенти прераснаха във физически сблъсъци и дори се стигна до юмруци в лицето.

В понеделник депутатите се сбиха в парламента, тъй като законодателите от управляващата партия се готвеха да придвижат спорния законопроект, който беше критикуван от западните страни и предизвика протести в страната, пише Ройтерс.

Кадри, излъчени по грузинската телевизия, показаха как лидерът на парламентарната фракция на управляващата партия "Грузинска мечта" и двигател на законопроекта, е ударен в лицето от опозиционен депутат, докато говори от парламентарната трибуна.

Инцидентът предизвика по-голям скандал между няколко депутати, което е често срещано явление в грузинския парламент. На кадрите се вижда как боят продължава и по коридорите извън пленарната зала.

Целта на законопроекта е да задължи всички организации, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти".

Критиците го наричат "руския закон" – по подобие на текстовете, използвани от Кремъл за елиминиране на дисидентите.

Промените в Грузия вече бяха внесени веднъж в парламента и оттеглени след протести преди година.

Европейският съюз, който през декември даде на Грузия статут на кандидат-членка, заяви, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

Междувременно отново е стигна до протести, като повече от 5000 души се събраха снощи пред парламента с искане текстът да бъде отхвърлен.

"Грузинска мечта" твърди, че иска страната да се присъедини към ЕС и НАТО, въпреки че задълбочи връзките си с Русия и се сблъска с обвинения в авторитаризъм, отбелязва Ройтерс.

Управляващата партия твърди, че законопроектът е необходим за борба с това, което тя нарича "псевдолиберални ценности", наложени от чужденци, и за насърчаване на прозрачността.

Правителството на Грузия съобщи, че министър-председателят Ираклий Кобахидзе е провел в понеделник среща с посланиците на ЕС, Великобритания и САЩ, на която са обсъдили законопроекта.

В изявление Кобахидзе защити проектозакона, като насърчаващ отчетността и заяви, че не е ясно защо западните държави се противопоставят на него.