Юли е бил най-горещият месец в света, регистриран някога, съобщава Федералната научна и регулаторна агенция на САЩ, пише "Би Би Си".

Данните показват, че комбинираната температура на земната и океанската повърхност е била с 0,93 градуса по-висока от средната за XX век от 15,8 градуса.

Това е най-високата стойност от началото на воденето на регистрите преди 142 години. Предишният рекорд, поставен през юли 2016 г., е бил изравнен през 2019 и 2020 г.

Експертите смятат, че това се дължи на дългосрочното въздействие на изменението на климата.

В свое изявление Националната агенция за океански и атмосферни изследвания заяви, че това е повод за безпокойство.

"Този нов рекорд допринася за обезпокоителния и разрушителен път, който климатичните промени очертават за земното кълбо", каза администраторът на агенцията Рик Спинрад.

Данните показват също, че юли е бил най-горещият месец в Азия, както и вторият най-горещ в Европа след юли 2018 г.

По-рано тази седмица в доклад на ООН беше обявено, че изменението на климата оказва "безпрецедентно" въздействие върху Земята, като някои промени вероятно ще бъдат "необратими в продължение на векове до хилядолетия".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че констатациите са "червен код за човечеството".

"Ако обединим усилията си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за отлагане и място за оправдания", обясни Гутериш.

Авторите на доклада твърдят, че от 1970 г. насам глобалните температури на повърхността са се повишили по-бързо, отколкото през който и да е друг 50-годишен период през последните 2000 години.