Република Южна Африка ще започне следващата седмица да ваксинира здравните си работници на първа линия с ваксината срещу коронавирус на компанията "Джонсън и Джонсън", за да тества каква защита предоставя тя срещу COVID-19 и особено срещу южноафриканската вариация на коронавируса, предаде АП, като цитира изявление от днес на южноафриканския здравен министър Звели Мкхизе.

Мкхизе заяви, че властите на Република Южна Африка планира да се откажат от ваксината на „АстраЗенека“, тъй като тя не предоставя защита срещу леките и средни форми на заболяване от коронавирус, причинени от южноафриканската вариация на вируса.

Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ все още се тества в различни страни по света и не е одобрена от властите на нито една държава. Здравният министър Мкхизе обаче заяви в обръщение към гражданите на Република Южна Африка, че ваксината е сигурна, предвид направените 44 хиляди теста с нея в Южна Африка, Съединените щати и Латинска Америка.

Препаратът ще бъде използван в първата фаза от ваксинационната кампания срещу коронавирус на Република Южна Африка, в рамките на която ще бъдат ваксинирани 1,25 милиона здравни работници, съобщи Мкхизе.

Ваксинационната кампания се очаква да продължи с ваксинирането на около 40 милиона души в Република Южна Африка до края на тази година, като ще бъдат използвани ваксини на „Пфайзер“ и вероятно на други производители, като например руската ваксина „Спутник V“ и ваксината на китайската компания „Синофарм“, каза още Мкхизе.