Вицепрезидентът Илияна Йотова пристигна на двудневна визита в Битоля.

Пред bTV Йотова коментира новия закон в Северна Македония, който дава срок от 3 месеца на българските културни клубове да сменят имената си, ако те са смятани за ''противоречиви'' от Скопие.

„Това, което ни интересува, разбира се, ще се провери във времето напред как ще действа този закон, как ще бъде развиван занапред. Ние започнахме заедно един много труден процес – присъединяването на Република Северна Македония към ЕС – там, където аз съм твърдяла, че винаги е мястото на вашата страна. И смятам, че много от нашите проблеми, ако все още има такива, ще бъдат разрешени само когато един ден ние всички заедно сме част от голямото европейско семейство“, заяви Илияна Йотова.

Оттук нататък Договорът за добросъседство вече не е само договор между две страни, а е част от европейското законодателство и освен България, европейските институции и останалите страни-членки на съюза много стриктно ще следят за неговото изпълнение, добави Йотова.

Вицепрезидентът идва в Битоля на 4 ноември, деня на освобождението на града, но без да е част от официалните гости.

Тази вечер е предвидено Илияна Йотова да посети проект "Българските ловни традиции от времето на цар Самуил до наши дни" в реконструирания туристически обект ловна къща в ресенското село Евла и мемориал край селото, останал от Втората световна война.

Утре тя ще посети българското консулство, а след това и военното гробище в село Цапари.

„Посещението ми е свързано с голямата Архангелова Задушница. От 1924 г. в България това е ден, в който почитаме паметта на всички български войни, загинали за отечеството, молим се за душите им и призоваваме за разум никога повече да няма войни. Затова заедно с българската делегация ще отида утре на първото признато и от двете страни българско военно гробище в село Цапари”, каза Йотова тази вечер.