Миналият петък един човек загина, а шестима бяха ранени при нападение с нож в супермаркет в Хамбург. След атаката нападателят беше неутрализиран от случайни минувачи. Един от тях е Йомур Юнлу.

„Преминавах с жена си и децата, когато някой почука на стъклото на колата ми. Видях, че целият е в кръв. Видях и жена на колело, и мъж, който я наръгва в гърдите. Излязох от колата и побягнах след мъжа”, разказва Юнлу.

Районът, в който нападението беше извършено, съвсем не му е безразличен.

„Роднини и приятели живеят в квартала. Майка ми се разхожда тук всеки ден. Беше случайност, че бях на правилното място в правилното време и съм щастлив, че помогнах”, казва той.

Много хора са гонили нападателя и са хвърляли камъни по него, за да го спрат, спомня си той.

„Аз също го ударих с камък и метален прът. Най-накрая полицията пристигна и произведе няколко предупредителни изстрела.”, разказва Юнлу.  

Докато се е борил с нападателя, той извадил дясното си рамо. Мъжът обаче споделя, че не се чувства като герой.

„Аз принадлежа на този град и просто направих това, което трябваше. Може би предотвратихме по-лоша ситуация, защото нападателят нападаше хора произволно”, казва Юнлу.

За жителите на Хамбург обаче Юнлу е герой и трябва да бъде награден за смелостта си.

Вижте и видеото:

Междувременно разследването на нападението в супермаркета продължава.

Според данните на германската прокуратура нападателят – 26-годишният Ахмад А., е бил мотивиран от радикален ислям, но не е свързан с групировката „Ислямска държава”. Събраните доказателства сочат, че Ахмад искал да умре като мъченик.