НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след края на двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел.

"Нямаме планове да изпращаме войски в Украйна, няма молба за това. Оказването на помощ на Украйна не ни прави част от конфликта", добави той.

Столтенберг съобщи, че съюзниците подкрепят предложението занапред военната помощ за Киев да бъде съгласувана от пакта и така да се постигне предсказуемост. По неговите думи работата по този въпрос ще продължи в следващите седмици, пише БТА.

"Обстановката на бойното поле остава сериозна. Украйна има нужда от повече средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и подкрепа. Виждаме, че Русия оказва натиск по фронта и мобилизира повече войски, готова е да пожертва хора и техника за незначителни цели. Има две възможности - съюзниците да осигурят повече помощ и Украйна да си върне повече от завзетите земи; другата възможност е да не можем да направим това и Русия да продължи напред, опасността да се повиши", посочи Йенс Столтенберг.

"Единственият начин да се постигне траен и справедлив мир е в силата на украинските въоръжени сили, само така Владимир Путин може да бъде убеден, че няма да спечели на бойното поле и трябва да преговаря за приемливо решение, при което Украйна запазва своята независимост. Вярвам силно, че това е възможно", каза Столтенберг.