Най-малко осем различни населени места в района на Херсон вече са наводнени заради разрушената язовирна стена на „Нова Каховка“, съобщи Би Би Си.

Започнала е евакуация в засегнатите райони. Големият язовир се намира в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна.

В град Нова Каховка е обявено извънредно положение.

Снимка: Ройтерс

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обвини Русия за атаката, като каза, че унищожаването на гражданска инфраструктура е "военно престъпление".

Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси каза, че липсата на охлаждаща вода в атомната централа в Запорожие може да попречи на нейния авариен дизелов генератор.

„Липсата на охлаждаща вода в основните системи за охлаждаща вода за продължителен период от време би причинила стопляне на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори“, каза в изявление Рафаел Гроси.

Той добави, че няма "непосредствен риск за безопасността на централата" и посочи, че има редица алтернативни водоизточници, включително голямо охладително езерце до обекта.

Местен служител, назначен от Русия, каза, че горната част на електроцентралата е била унищожена от обстрела, но не и самият язовир, и обвини Украйна за атаката.