В Европейския съюз трябва да бъде проведена реформа, която да укрепи позициите на националната държава, защото в противен случай ЕС може да се разпадне, смята председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост” Ярослав Качински.

Или ще реформираме ЕС, или той ще рухне”, каза той в интервю за италианския вестник „Република” и още няколко големи европейски издания – „Велт”, „Фигаро”, „Соар”, „Паис” и „Тагес анцайгер”.

Националната държава е единствената институция, която може да гарантира демокрация и свобода, смята Качински.

Той посочва още, че Полша най-добронамерено е направила предложения на Брюксел за промяна на европейските договори, но е била неприятно изненадана от реакцията. Според него ЕС се държи любезно с Анкара, а на Варшава държи „брутален език”.

Полша ще продължи да не приема предложените от ЕС квоти за разселване на бежанци в държавите членки. „Усещаме натиска, но няма да му се поддадем”, каза Качински.

ЕС и Германия са забравили, че Полша е приела 1 млн. бежанци от Украйна, отбеляза той и добави, че има проблем с „агресията на мюсюлмански имигранти, особено срещу жени”.

„Континентът се промени бързо и според мен, не към добро”, посочва Качински.

Възходът на популистки партии из целия континент – като „Алтернатива за Германия”, Националният фронт във Франция и антиевропейските партии може да взриви ЕС, подчертава още той.