Японски съд отказа да пусне отново в експлоатация ядрен реактор в префектура Ибараки, спрян след катастрофата във Фукушима преди 10 години. Причината е липсата на план за евакуация на местното население в случай на инцидент, предаде ДПА.

Въпреки че в радиус от 30 км около атомната електроцентрала "Токай 2" живеят около 940 хиляди души - най-голям брой в сравнение с всеки друг реактор в Япония, малко общини са разработили планове за евакуация при бедствие. Това представлява "конкретна заплаха" за населението, постанови съдът.

През 2018 г. компанията "Джапан атомик пауър", която е оператор на въпросния реактор, получи разрешение да го активира при спазване на новите строги регулации след бедствието във Фукушима и въпреки факта, че реакторът е на повече от 40 години. Според съда в сградите на АЕЦ "Токай 2" няма проблем с противоземетръсната безопасност, но липсата на евакуационни планове създава риск.

Независимо от тежките последици от катастрофата във Фукушима японското правителство се стреми да възстанови добива на електричество от АЕЦ в страната. Мнозинството от населението обаче се обявява за други източници на електроенергия, което е довело до възраженията срещу реактивирането на централи като "Токай 2", отбеляза ДПА.