Най-голямата групировка на японската мафия "Ямагути-гуми" се разцепи и част от членовете ѝ образуваха нова групировка, предаде агенция Киодо.

Според източник на полицията напоследък от престъпния синдикат са се отделили около 3000 души. Новата групировка най-вероятно ще се нарича "Кобе Ямагути-гуми" по името на града, където е централата ѝ. Начело ще застане 67-годишният Кунио Иноуе, който е бос на групировката "Ямакен-гуми".

"Ямагути-гуми" обединява 13 престъпни мафиотски групировки. В "Ямакен-гуми" членуват около 2000 души и на практика тя бе клон на "Ямагути-гуми".

Японската полиция е в състояние на повишена готовност заради опасения, че разколът в мафията ще доведе до кръвопролития при преразпределянето на влияние и мафиотска война.

В "Ямагути-гуми" имаше разкол през 1980 година и тогава се стигна до 300 инцидента с многобройни жертви. Основният сблъсък бе между "Ямагути-гуми" и бившата ѝ групировка "Итива-кай". Пострадаха и много цивилни граждани.

Редица групировки на японската мафия, известна като якудза, са легални, макар и внимателно следени от полицията. Гангстерските босове като цяло живеят открито, предимно като президенти на фиктивни компании и лидери на крайнодесни организации.

Близо 46 процента от японските мафиоти са членове на "Ямагути-гуми". След нея се нареждат "Сумийоши-кай" и "Инагава-кай". Общо трите престъпни синдиката контролират 70,5 процента от якудза. Японският престъпен свят печели от рекет, хазарт, от развлекателната индустрия, наркотици, оръжия и финансови машинации.

Якудза се намесва и в строителния бизнес, който се определя като един от най-корумпираните в Япония. В момента членовете на "Ямагути-гуми" са около 23 400, а начело е Шинобу Цукаса, чието истинско име е Кеничи Шинода.