Японските власти съобщиха, че ще намалят продължителността на карантината за ваксинирани хора, които са в страната по работа, от 10 на 3 дни, което е израз на невероятния обрат в контрола на страната върху коронавируса.

"Пътуващите с документ за ваксинация, признати от японските здравни служители, "ще могат да излизат за необходимите им бизнес дела или обучения или да използват обществения транспорт" след тридневна карантина с отрицателен тест за вируса", заяви Сейджи Кихара, заместник-главен секретар на японския кабинет.

На практика страната затвори границите си в началото на пандемията, а облекчаването на правилата идва в момент, когато случаите значително намаляват. Докато през август новите дневни случаи в Япония рядко слизаха под 10 000 на ден, достигайки връх от 25 851 на 20 август, през последната седмица те постоянно намаляват до под 310, според данни, предоставени от Министерството на здравеопазването.

Промяната, която влиза в сила от понеделник, ще бъде част от по-широкообхватното облекчаване на правилата за пътуване в Япония. Освен това страната ще започне да допуска чуждестранни студенти и ще издава дългосрочни визи на пътуващите по работа.

В момента около 73% от населението на Япония е напълно ваксинирано, според данни на Оксфордския университет.

Досега в страната можеха да влизат само посетители с визи, които трябваше да се подложат на карантина в продължение на 14 дни. През октомври властите съкратиха този период на 10 дни за тези, които имат завършен ваксинационен цикъл с препаратите на "Пфайзер", "Модерна" или "АстраЗенека".