Количества втечнен природен газ, предвидени за пазара в Япония, са отклонени за Европа. Това заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Коити Хагиуда, предаде "Ройтерс", цитирани от БТА.

Той допълни, че тази стъпка е предприета след искания от САЩ и Европа и решението е взето, след като са осигурени достатъчни количества за вътрешния пазар.

Запасите от втечнен природен газ в резервоарите на японските енергийни компании в момента надвишават приблизително с 10% показателя от миналата година и тези обеми могат да бъдат използвани за външни доставки в ЕС в случай на военен конфликт в Украйна, съобщи икономическият вестник "Никей", позовавайки се на данни на експерти.

Към 30 януари в хранилищата на японска територия е имало 1,67 милиона тона втечнен природен газ.
Освен да използват част от тези запаси енергийните компании в страната имат логистичните възможности да организират доставки на шистов втечнен газ директно от находищата в Северна Америка, пише вестникът.

През 2020 г. Япония е закупила около 74,5 милиона тона втечнен природен газ и заема първо място в света по обема на вноса. Най-големите доставчици са Австралия, Малайзия и Катар, на които се падат 65% от закупения от Япония газ. Приблизително 8% от доставките са от Русия, а на 6% от САЩ.

В последните седмици Вашингтон активно работи за намиране на алтернативни доставчици на природен газ за ЕС, защото Старият континент е зависим от доставките на синьо гориво. Доставките на природен газ може да станат обект на санкции, ако конфликтът в Украйна се задълбочи. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!