Приключи третият етап от изпускането на пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, съобщава The Japan Times.

Както и при предходния етап, така и сега, "Токио електрик пауър къмпани холдингс" (Tokyo Electric Power Company Holdings) изпусна още около 7800 тона преработена вода. Това е станало чрез подводен тунел, по който водата се отвежда в океана, на един километър от брега.

Планира се до март 2024 г. да бъдат изпуснати още количества преработена вода от централата.

Япония твърди, че не е регистрирано радиоактивно замърсяване на водите в района на крайбрежието на океана край АЕЦ "Фукушима".

Китай и Русия обаче въведоха ограничения върху вноса на риба и морски дарове от Япония.

Общото количество радиоактивна вода, което управляващите в Токио планират да изпуснат в Тихия океан е 1,34 милиона тона.

Очаква се общото количество изпуснат в морето тритий да бъде около 5 трилиона бекерела.

От началото на изхвърлянето в проби, взето от морската вода в района до централата са открити до 22 бекерела тритий на 1 литър, което е далеч под ограничението на Световната здравна организация от 10 000 бекерела за питейна вода.

Атомната централа "Фукушима" аварира заради тежкото земетресение през март 2011 г. и последвалата вълна цунами, която опустоши североизточното крайбрежие на Япония.