Анкара уважава решението на гръцки съд да не предава на Турция избягали участници в опита за военен преврат, но въпреки това смята за необходима екстрадицията. Това заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм на пресконференция в Атина с гръцкия си колега Алексис Ципрас, цитиран от ТАСС.

Турция иска осемте военнослужещи да бъдат екстрадирани, за да ги съди за шест деяния, в това число за опит за убийство на президента на страната, за опит за сваляне на правителството и за опит за смяна на конституционния ред. 

„Уважаваме решенията на правосъдните власти на Гърция. Да, съдебната и политическата власт са разделени, но Турция всъщност преживя много тежки времена. Искаме да ни бъдат предадени тези пучисти и не желаем те да навредят на отношенията между нашите страни”, посочи Йълдъръм.

Гръцката правосъдна система се произнесе по този въпрос и това решение трябва да бъде зачитано изцяло, заяви Ципрас по време на същата пресконфенреция.

Решенията на магистратите в Гърция разгневиха официална Турция. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви наскоро, че подобно решение на гръцките власти свидетелства за това, че са застанали "на страната на пучистите”.