„Ким Чен-Ун заяви, че ядреният бутон е в постоянна готовност на бюрото му. Може ли някой от неговия изтощен от глад режим да го информира, че и аз имам ядрен бутон. Само че е доста по-голям и по-мощен от неговия. Освен това моят работи”, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в „Туитър”.

Думите му идват след вчерашния коментар на корейския лидер, че ядреният бутон е винаги на бюрото му.

Туитът на Тръмп предизвика вълна от коментари в социалната мрежа – от критики, че поведението му е детинско и недопустимо до призиви към президента да натисне бутона… в името на Съединените щати.

Белият дом защити по-късно туита на президента Тръмп по адрес на Ким и заяви, че американците трябва да се безпокоят за умствената адекватност на Ким, предаде Ройтерс.

„Президентът и народът на тази страна трябва да се безпокоят доколко е умствено адекватен лидерът на Северна Корея. Той многократно е отправял заплахи, изпробва ракети от години. Нашият президент няма да се свие разтреперан, няма да е слаб и ще се постарае да изпълни обещанието си да защитава американците”, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

На въпрос за твърдението на Тръмп за ядрения бутон Сандърс каза: „Смятам, че това е просто факт”, предаде Асошиейтед прес. Президентът на САЩ не разполага с физически бутон, с който да изстрелва ядрени оръжия, отбелязва агенцията.