Сирийското правителство и бунтовнически групи започнаха операция по евакуация на хиляди хора от четири града, обсадени от няколко години в продължаващата вече 6 години гражданска война в страната.

Прехвърлянето засяга над 30 000 души. Жителите на северозападните градове Фуа и Кефрая, които останаха лоялни на сирийските власти, са отведени до райони, контролирани от правителството, близо до Алепо.

Хората от контролирания от бунтовниците Мадая, близо до Дамаск, са откарани с автобуси до провинция Идлиб. В плана е включен и град Забадани, но за момента не е ясно дали и той е евакуиран.

Забадани може да напълно обезлюден. Споразумението за евакуация предвижда последните 160 души, останали там, за които се смята, че са или бунтовнически бойци, или медицински работници, да бъдат изведени с автобуси. Така градът ще последва съдбата на много по-големия Дараа - друго предградие на Дамаск, което през август м.г. бе напълно обезлюдено след години на съкрушителна правителствена блокада и бомбардировки, посочва Асошейтед прес.

Миналия месец ООН определи ситуацията в четирите града като катастрофална, като подчерта, че повече от 64 000 мирни граждани са в капана на насилие и лишения. Много хора са починали в следствие на липса на храна и лекарства, припомня Би Би Си.

Споразумението за евакуацията бе постигнато миналия месец с посредничеството на Катар, преговарящ от името на бунтовниците, и на Иран, преговарящ от името на сирийското правителство, отбелязва АП.  Критици заклеймиха споразумението и го обявиха за принудително разместване на населението на страната, което става без участието на ООН.

Междувременно в Москва външните министри на Русия, Иран и Сирия обещаха да разследват предполагаемата химическа атака в Сирия по-рано този месец, за която Западът обвинява сирийското правителство.

Сирийският президент Башар Асад обаче заяви, че информацията за химическа атака, извършена от неговите сили, е „100% изфабрикувана”.