Думата кома идва от гръцки и означава дълбок сън.

В съвременната медицина обаче това състояние е изключително сериозно. През него са минавали и немалко знаменитости.

Михаел Шумахер пострада при падане със ски в края на 2013 година. Първоначално легендата от Формула 1 лежа в болница в изкуствена кома заради тежки наранявания на главата. На 16 юни лекарите го "събудиха", като 46-годишният пилот даде признаци на подобряване.

След това Шумахер беше прехвърлен за домашно лечение, а семейството му обяви, че предстои много дълъг период на възстановяване.

Вокалът на „Блек Сабат” Ози Озбърн, замалко не загина при катастрофа с бъги през 2003 година. Рокаджията счупи ключица, 8 ребра и размести прешлен на врата. В резултат Ози лежа 8 дни в кома, преди да се събуди.

Шарън Стоун пък е била на крачка от смъртта през 2001 година, след мозъчен кръвоизлив. Актрисата е лежала 9 дни в кома и дори твърди, че в този момент видяла светлина в дъното на тунела.

Катастрофа през 1973 година оставя Стиви Уондър в кома за 4 дни. Колата, в която се вози певецът се удря с камион, който превозва дървесина. Тъврди се, един дънер изхвърчал и ударил Уондър по главата. В резултат от травмата, соул легендата временно изгубил обонянието си и до ден днешен носи белег на челото.

Актьорът Мартин Лоурънс пък едва не се самоубил, при опит да свали бързо килограми за кастинг. Комикът тръгнал да тича с няколко дебели блузи една върху друга. Накрая на тренировката вдигнал 42 градуса температура и лежал 3 дни в кома в болница.