Много държави в Европа и по света въведоха извънредни мерки срещу разпространението на коронавирус.

В Турция властите обявиха, че в страната временно се затварят кафенета, спортни и развлекателни центрове, културни институции, преустановяват се и масовите молитви в джамиите.

Всички места за поклонение в Гърция ще бъдат затворени до 30 март заради епидемията от коронавируса, обявиха от гръцкото правителство.

Църквите ще останат отворени само за индивидуални молитви без да се събират множество хора за поклонение или церемонии, заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис.

Германия също забрани религиозните служби, а канцлерът Ангела Меркел посъветва сънародниците си да избягват маловажните пътувания.

„Не трябва да бъдат предприемани пътувания с цел почивка във и извън Германия. Местата за хранене трябва да отварят само в 6 ч. сутринта и да затварят най-късно до 6 вечерта“, призова Меркел.

А в Съединените щати президентът Доналд Тръмп призова сънародниците си да преустановят за 15 дни повечето си социални дейности и да не се събират по повече от 10 души на едно място.

Големи градове като Ню Йорк и Лос Анджелис затвориха ресторанти, барове и нощни клубове. Това принуди много хранителни заведения да започнат доставки по домовете.

На този фон интернет търговията процъфтява. „Амазон“ обяви, че ще наеме 100 000 служители в Съединените щати, за да се справят с рязкото увеличение на поръчките.

Заразата обаче нанесе нов удар и върху борсите. Индустриалният индекс „Дау Джоунс“ отбеляза най-големия си еднодневен спад за повече от трийсет години.