Общо 3614 турски граждани от девет европейски държави ще бъдат върнати в южната ни съседка днес до полунощ, съобщи министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА.

Те ще бъдат върнати в страната с 34 полета на националния авиопревозвач „Търкиш Еърлайнс“. Всички евакуирани от чужбина лица ще бъдат поставени под карантина в общежития в градовете Истанбул и Коджаели, поясни Чавушоглу.

Вчера турският посланик в Германия Али Кемал Айдън съобщи, че във връзка със ситуацията с коронавируса турските власти са взели решение за евакуация на своите граждани от Германия.

Посланикът на Турция в Париж Исмаил Хакъ Муса също информира, че се предвижда турски граждани във Франция, които са изявили желание, да бъдат евакуирани със самолети във вторник, т.е. днес.

Същевременно Истанбулското валийство съобщи, че властите са отделили три общежития за задължителна 14-дневна карантина на турските граждани, връщащи се от Европа и по-специално от Германия, Франция, Испания, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Белгия и Нидерландия.

В края на седмицата Турция забрани влизането в страната на пътници, идващи от посочените девет европейски страни.