Германският автомобилен концерн „Фолксваген” е все по-сигурно, че ще построи големия си нов завод в Турция след „изключително позитивна” среща между представители на висшето ръководство на компанията и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган, предаде „Ройтерс”, като се позова на три източника от турска страна.

Според агенцията срещата е била посветена на данъчния режим, който ще използва VW, ако направи инвестицията на стойност 1 млрд. евро. Източник на „Ройтерс” в мениджмънта на „Фолксваген” твърди, че през тази седмица и изпълнителният директор Херберт Дайс се е срещал с Ердоган.

Заради високия данък за по-мощните коли, 96% от новите автомобили в Турция са с двигатели до 1,6 литра, като, според „Ройтерс”, този въпрос също е бил обсъждан.

Германски източник коментира пред агенцията, че остават „дребни детайли” и в следващите седмици трябва да бъде обявено окончателното решение.

За подобен развой на битката за новия завод загатна и чешкият президент Андрей Бабиш. По време на посещението си в Турция той посочи, че "Фолксваген" "ще направи голяма инвестиция в страната" и чешкият бизнес е готов да партнира на местните компании при реализацията на проекта.

България също се бореше за вниманието на VW.