Половин милион перални от марките „Хотпойнт” и „Индезит” ще бъдат изтеглени от британски домакинства заради потенциална опасност от пожар.

Бялата техника, продавана от 2014 г. насам, имала проблем със заключващия механизъм на вратата, който можел да прегрее и да даде предпоставки за запалване.

Информацията за изтеглянето беше обявена от производителя на двата бранда – „Уърпул”. Компанията се изправя пред поредната сага със своята техника след сушилни, които също бяха пожароопасни.

Месеци наред хиляди домакинства могат да останат без пералните си машини, докато не бъдат поправени или заменени.

Смята се, че около 20% от произведените машини, продадени от 2014 г. насам, са засегнати от проблема с механизма. Близо 520 хил. от тях са продадени на британския пазар.

Според „Уърпул” 79 пожара са предизвикани заради системите за заключване на вратата на пералнята. Заради допълнителния приток на вода и загряващият елемент, който я затопля, механизмът може да прегрее.

Проблемът е установен от отдела на компанията, който се занимава със сигурността на техниката.

От „Уърпул” са създали уебстраница, на която собствениците могат да проверят дали техните уреди са засегнати. Необходимо е да се въведе модел и сериен номер на пералнята.

От компанията съветват повредената техника да се извади от електричеството и да не се използва, докато не се намеси електроинженер или продуктът не бъде сменен с нов.

Ремонтите и замените ще започнат най-рано през януари догодина, а приоритет ще имат уязвимите клиенти. Останалите ще бъдат обслужени спрямо реда на заявките.

От „Уърпул” заявиха, че към момента се изгражда мрежата за потребителско обслужване, назначават се допълнително инженери и се засилват услугите по събирането на уредите от и до домакинствата.