Колкото по-често момчета от малцинствата са спирани за превантивни проверки от полицията, толкова по-голяма е и вероятността младежите след това действително да се замесят в противозаконни дейности. Това показват резултатите от ново изследване на Нюйоркския университет, което също така прави връзка между действията на органите на реда и психическото състояние на подрастващите.

В САЩ (а и не само – б.р.) полицейските служби практикуват т.нар проактивни действия – изпращат свои служители на места, където има сигнали за престъпна дейност с цел да са в контакт с лицата, за които има предположение, че може да се окажат замесени в различни закононарушения.

Изследванията до момента показват, че това влизане на полицаи в кварталите действително удря по престъпността, но освен това има лош ефект върху публичната легитимност на органите на реда и даже кара някои от гражданите да ги отбягват. Освен това има и други особености – превантивно проверяваните са в огромния си процент (около 90 на сто) момчета от малцинствени групи.

Изследователският екип е проследил в продължение на две години младежи от латиноамерикански, афроамерикански и друг малцинствен произход от няколко училища в квартали, където полицията "профилактира".

Резултатите показват, че колкото по-често дадено момче е било спирано превантивно от полицията, толкова повече са и последващите му криминални прояви през следващите 6, 12 и 18 месеца – като в случая няма значение дали говорим за младеж с провинения още от преди началото на изследването, или не.

Освен това, сред проследената група най-голям брой престъпления са извършили тези, които са били най-малки и най-уязвими психически в момента, когато за пръв път полицай ги е спрял без причина.

Темата за полицейската бруталност и злоупотребата със сила от страна на органите на реда е от години във фокуса на общественото внимание в САЩ. Няколко случая, при които невъоръжени хора (предимно чернокожи младежи) бяха убити от полицаи, доведоха и до масови протести.