Израелската армия е задържала 55 палестинци, обвинени в „терористични действия”, при операция на Западния бряг тази сутрин, съобщава АФП, като цитира военни източници.

„Общо 55 активисти, свързани с различни терористични организации, бяха задържани. Сред тях има известна част, които заемат високопоставени позиции”, допълва изявлението на армията, докато националното радио на Израел съобщава, че сред задържаните са членове на местните организации на „Хамас” и „Ислямски джихад” на Западния бряг.

Израелската армия уточнява, че операцията е била свързана „със скорошните терористични действия” на Западния бряг, където в продължение на дни не стихваха протестите срещу военната операция срещу Ивицата Газа.

Обявеното късно снощи примирие между Израел и палестинските групировки от Ивицата Газа, продължава да е в сила тази сутрин, съобщават световните агенции.

Пред израелското национално радио министърът на отбраната Ехуд Барак заяви, че примирието „може да трае девет дни, девет седмици или повече, но ако не издържи, ние (Израел) знаем какво да направим и военните ни действия ще бъдат подновени в случай на обстрели и провокации”.

Относно възможността за провеждането на сухопътна операция в Ивицата Газа, заради която Израел беше мобилизирал десетки хиляди резервисти, Ехуд Барак уточнява, че подобна операция би означавала израелската армия да остане с години в палестинския анклав.

„Не изпитвам носталгия по Газа и съм сигурен, че и „Хамас” не изпитват носталгия, след това което им случи последните дни”, допълва министърът на отбраната на Израел.