Най-малко 25 високопоставени членове на радикалното палестински движение „Хамас”, сред които трима депутати, са били задържани от израелската армия при операция на Западния бряг започнала през нощта, съобщава АФП, като цитира военни източници и събеседници от ислямистката групировка.

Въоръжените сили на Израел са потвърдили информацията са задържането на 25-те активисти на „Хамас” без да дава подробности за причините за операцията.

Източниците от палестинското движение заявяват, че „над 20 високопоставени членове на „Хамас” са били арестувани на Западния бряг, сред които трима парламентаристи”.

Ислямистката групировка разполага с 74 места в 132-членния Законодателен съвет на Палестинската автономия, базиран в Рамала, на Западния бряг. С последните арести депутатите на „Хамас”, задържани от Израел вече са 12 души.

Източници от сигурността са потвърдили пред АФП, че израелското правителство възнамерява да ускори арестите на предполагаеми активисти на Западния бряг, за да се опита да уталожи напрежението и да попречи растящото гражданско недоволство в окупираната територия да прерасне в по-мащабен бунт.