Израел съобщи, че ще забрани на всички чужденци да влизат на негова територия заради разпространението на новия COVID вариант „Омикрон“, открит в южната част на Африка, предаде „Ройтерс“.

Мярката ще трае 14 дни и влиза в сила в полунощ на 29 ноември.

Така Израел става първата страна, която затвари напълно границите си заради варианта „Омикрон“. В страната вече има установен един такъв случай и има подозрения за още седем случая. Премиерът Нафтали Бенет заяви в неделя, че забраната е "нелека стъпка, но е временна и необходима такава“.

В допълнение към затварянето на границите властите ще започнат да проследяват хора, заразени с новия вариант на вируса, чрез технология за следене на телефони, използвана по принцип за борба срещу тероризма, пише още „Ройтерс“.

Изключения за пътуване ще се допускат само за определени категории лица, след предварително одобрение на Специалния комитет към Министерството на здравеопазването.

Ваксинираните израелски граждани ще трябва да представят PCR тест и да се поставят под карантина за три дни, а неваксинираните за седем дни. Решенията бяха обявени часове преди да започне еврейският празник Ханука - "празникът на светлините", който трае осем дни и е съпроводен с много събирания и тържества.

Правилата за събирания няма да бъдат променени с изключение на изискването да се представят санитарни пропуски, което преди се отнасяше за прояви със 100 участници, а сега - за такива с 50 участници.

Израел бе сред първите страни, предприели мащабна ваксинационна кампания и от декември 2020 г. досега там са ваксинирани с по две дози над 5,77 млн. от близо 9 млн. жители, това е над 80 на сто от пълнолетното население. Бустерна доза са получили 4 млн. души. 

Конкурсът "Мис Вселена"... ще го бъде

Израел ще проведе конкурса за красота "Мис Вселена" през декември в курорта Ейлат, независимо от въведените ограничения за пътуване, предаде "Ройтерс", като цитира израелския министър на туризма Йоел Развозов

Участничките ще получат специално разрешение, но е възможно да им бъдат правени PCR тестове на всеки 48 часа, както и да се предприемат други предпазни мерки.

"Това е събитие, което ще се излъчва в 174 държави, много важно събитие, от което и Ейлат много се нуждае", заяви министър Развозов и добави, че властите знаят как да организират толкова голям международен форум в подобни условия и няма да отменят конкурса "Мис Вселена".