Израелският парламент разгледа проектозакон, който би позволил на Израел да си присвои стотици хектари палестински земи на окупирания Западен бряг, предаде "Франс прес".

Дясното мнозинство одобри общата рамка на закона в комисия, но опозицията постигна комисията утре да гласува по стотиците предложени изменения. Това означава, че депутатите ще гласуват по проектозакона в пленарна сесия най-рано утре. Очаква се текстът да бъде приет.

Законът ще узакони от гледна точка на израелското право най-малко 3921 израелски жилищни единици, независимо дали те се намират в незаконно построени еврейски селища или в разрешени от властите селища, заяви израелската организация "Мир сега", която се бори срещу строежа на еврейски селища на палестинска земя.

Текстът ще узакони 55 неразрешени от израелските власти селища, което означава не само, че те ще престанат да са временни, но и че може да се разраснат. Ще бъдат експроприирани над 800 хектара палестински земи според организацията.

Ако бъде приет, законът ще позволи да се обявяват за израелски земи палестински частни земи, върху които израелци са строили без разрешение, било от незнание, че това е частна собственост, било защото израелската държава им е позволила. Палестинските собственици ще бъдат обезщетени финансово или с други земи.
Законът обаче ще бъде разгледан и от Върховния съд. "Вероятността Върховният съд да го отхвърли е 100 процента", заяви министърът на отбраната Авигдор Либерман.

Всички еврейски селища на палестинска земя са незаконни от гледна точка на международното право. Голяма част от международната общност ги смята за едно от главните препятствия пред мира между израелци и палестинци, отбелязва АФП.